3 stappen om meer vanuit je hart te leven

“Ik zit teveel in mijn hoofd en te weinig in mijn hart.” Dit is iets wat ik vrouwen vaak hoor zeggen, omdat het hoofd ze heel onrustig maakt. Daardoor raken ze uit verbinding met hun hart en leven ze niet het leven dat ze het liefste willen.

Je hoofd trekt al je aandacht waardoor je nauwelijks vanuit je hart kunt leven.

De positie van observator, als waarnemer, die dit alles ziet, helpt je om daar met jouw hart bovenuit te stijgen.

Dat is wat mij betreft de sleutel tot het hart:

De vrijheid van je mind krijg je als je objectief gaat kijken naar wat er in jou gebeurt. Laat jezelf hierbij weten dat je in essentie helemaal veilig bent om dit verder te ontdekken en hier verder in te groeien.

Ik herken daarin 3 stappen om daadwerkelijk deze sleutel in te zetten om meer te léven vanuit je hart.

Stap 1: Objectief kijken en bewust opmerken wat er speelt

Deze stap heeft nog een tussenstapje: kalmeer je verstand. Want objectief kijken en bewust opmerken lukt alleen als je je verstand kalmeert. Je kunt je hart alleen volgen als je kunt horen wat je hart zegt. En je hart is meer van het fluisteren, waar je mind/ego meer het ‘schreeuwerige type’ is.

Dus daarom is jezelf stilte gunnen zo belangrijk. Doe een meditatie oefening (daar zijn ook fijne apps voor zoals Insight Timer), ga buiten wandelen, creatief freubelen, journalen of ga zitten zonder wat dan ook. Gewoon zitten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we zo’n 60.000 gedachtes per dag hebben. Ga eens kijken wat er in jou gebeurt -> kijk eens van een afstandje naar die gedachtestroom.
Merk ze maar op, die gedachtes, alsof het wolkjes zijn die voorbij drijven en zeg dan: Ik heb de gedachte dat…

Tip: de gedachtes gaan vrijwel altijd over het verleden, de toekomst of andere mensen, let er maar eens op.

En hoe meer vaardig je bent in het opmerken van die gedachten, de bijbehorende overtuigingen en als gevolg je emoties (want die komen voort uit je gedachten en overtuigingen) hoe meer bewust je wordt van wat er werkelijk speelt IN jou.

Ik wil je hier uiteraard met alle liefde bij begeleiden, want dit is een enorm belangrijke stap die heel veel mensen het liefste overslaan.
Want stilstaan wil je liever niet, want het voelt juist ongemakkelijk, omdat je direct dóór wilt of omdat je bij het stilstaan juist geconfronteerd wordt met zoveel gedachtes. Dat herken ik als geen ander.

Stap 2: Kies voor jouw HART-focus en doorbreek je HOOFD-automatisme

Vanuit bewust opmerken van je gedachtestroom en opmerken waar je (automatisch) met je hoofd in mee gaat, kun je anders KIEZEN. Dus eerst is het opmerken en dan volgt de keuze.

Herken je bijvoorbeeld (veel) angst in jouw gedachtestroom en emoties? Ben je bang wat anderen mensen (van jou) vinden? Ben je bang om verlaten te worden? Ben je bang te falen? Veel van dit type gedachten gaat automatisch, zoals je ook in dit blog kunt lezen. Omdat het brein je graag wil beschermen.

Je hebt een keuze om vanuit je hart te beslissen wat jij wilt denken en voelen en waar jij je aandacht op richt.

Ga je mee in het verhaal, omdat je ‘ervan overtuigd bent dat’ op basis van wat je allemaal in het verleden hebt meegemaakt en waardoor je druk bezig bent met de toekomst, verlies je je in drama en lijden…

OF

Kies je om NIET mee te gaan met dat verhaal, om NU te leven, in liefde, verwondering voor alles wat er is, trouw aan (je)zelf in verbinding met de Bron?

Jij hebt een KEUZE. Welke keuze voelt ruimer voor je hart?

Tip: Een prachtig en heel indrukwekkend boek dat ik hierbij aanraad is DE KEUZE van dr. Edith Eger. Zij overleefde Auschwitz en paste dit voortdurend toe in die vreselijke tijd: waar focus ik me op?
Ze is nu meer dan 90 jaar oud en helpt nog steeds anderen bij het maken van hún keuze.

Stap 3: Kom in actie, vanuit een dosis moed en mildheid.

Want kiezen voor dit leven vraagt om moed en het vraagt om mildheid om alles in dit leven met een groei-mindset te ervaren.

Waarom zou je in actie willen komen? Omdat je een ervaring opdoet en feedback krijgt als je in actie komt. En jij kiest (again!) is het falen of feedback.

Ook als het achteraf anders liep dan je had gedacht of dat je hoofd er toch meer invloed in had dan je eigenlijk wilde… Je krijgt telkens lessen die heel waardevol zijn.

Tip: vraag jezelf af ‘wat is nu het eerste fijne stapje dat ik kan zetten in de richting waar ik naartoe wil?’ Je zoekt dus niet naar de next BEST step, NEE. Je kiest voor de best NEXT step.

Want je hoofd zal zich altijd willen focussen op het BESTE en het hart wil enkel vooruitgang in meer hartleven. En élke volgende stap vanuit het hart, is het beste dat je kunt doen 🙂

Deze 3 stappen zijn samen te vatten in ‘Notice Choose & Act’ en dit pas ik elke dag van mijn leven toe. Ook de vrouwen die ik begeleid zijn blij met deze heldere stappen, zodat ze echt in beweging komen en vanuit hun hart kiezen voor hun mooiste leven dat zoveel lichter voelt!

Wat haal jij voor jezelf uit deze blog? 
Deel het gerust met mij hieronder in een reactie.

Liefs,

Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x