Op de basisschool krijgen we stickertjes en krullen als we het goed doen en worden we beloond met cijfers. Hoe beter je het doet, hoe hoger het cijfer. Doe je het niet zo goed? Hmmm… geen krul of sticker en hangende schouders bij een onvoldoende.
Je eigenwaarde kan er echt een flinke optater van krijgen, wat zeker weten doorwerkt in je volwassen leven. Je kunt bijv. merken dat je blokkeert en dat je bepaalde wensen/doelen niet haalt. En dit kan lang doorgaan, meestal totdat je er zelf helemaal zat van bent 😉
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij is er in mijn leven een patroon ontstaan van ‘ik wil dat het in 1 keer goed is’ en dat is meestal gericht op erkenning van buitenaf.
Mijn neiging tot perfectionisme kan mijn hoofd flink bezighouden en mijn acties tegenhouden. Ik ben me hier bewust van en het is nog niet altijd even makkelijk om het anders te doen.
Ik voel dus met je mee als je dit herkent.
Nauwkeurigheid versus ongezond perfectionisme
Ik ken veel vrouwen die graag de puntjes op de i zetten. Misschien ben jij ook zo’n vrouw. Je noemt jezelf bijvoorbeeld ‘pietje precies’ of ‘perfectionist’ of je zegt weleens ‘mijn lat ligt wel hoog ja’.
Dat je nauwkeurig bent in wat je doet is een prachtige eigenschap. Gezond perfectionisme levert zeker wat op, zoals dat jouw werk van goede kwaliteit is. Anderen laten jou graag je gang gaan.
Er bestaat ook een andere vorm van perfectionisme dat negatieve gevolgen heeft en dat is ongezond perfectionisme. Daarmee heb je vooral (onbewust) last van de manier waarop je kijkt naar je eigen acties. Het ‘moet’ strak en netjes, onder controle en precies zo en uiteraard het liefst meteen goed.
Daar komt bij: het bijbehorende gevoel van tekortschieten (ik doe het nooit goed) kan echt een onbewust patroon worden in je leven, waar je zeker bewust van mag worden.
Vooral als het je tegenhoudt om bepaalde doelen te bereiken of tot gevolg heeft dat je alles zelf doet en plezier mist in wat je doet.
Hoe doorbreek je dit?
Vanmorgen sprak ik een vrouw die een prachtig bedrijf heeft en graag een workshop wil geven aan haar volgers. Alleen..
Er is steeds iets dat haar tegenhoudt..
We hadden een mooi gesprek met elkaar en toen ik haar vroeg wat haar nou echt tegenhoudt, zei ze lachend: “Ach ja… ik wil gewoon wéér dat het perfect is!”
We hebben er samen even om gelachen en ze heeft besloten om het verlangen voor de workshop te belonen met concrete actie. Bij tip 5 vertel ik daar meer over.
Perfectionisme doorbreken gaat stap voor stap.
Een mooie quote die hier bij past komt van Mark Twain:
Continuous improvement is better than delayed perfection
Voortdurende verbetering is beter dan vertraagde perfectie. Zie het leven als een leerproces.
Probeer telkens te werken aan stapjes van verbetering. Fouten maken mag.
5 tips bij perfectionisme
Ik geef je 5 tips wat je zelf kunt doen aan ongezond perfectionisme, bij voorkeur met hulp van iemand samen, zoals met een coach. Het is namelijk makkelijker om met iemand samen zicht te krijgen op je eigen patronen, want zelf zie je ze vaak niet.
Hier zijn de tips:
1. Omarm jezelf met al je imperfecties
Jij bent uniek. Er is niemand zoals jij. En van alle mensen op aarde is er niemand perfect. Jij dus ook niet. Alles aan jou maakt jou juist zo mooi.
Kijk elke dag in de spiegel. ZIE jezelf. Kijk met bewondering en mildheid naar je ogen en naar de mens die je ziet. Zeg tegen jezelf in de spiegel: Jij bent een prachtig mens. Jij bent compleet en goed zoals je bent en ik hou van jou zoals je bent.
In het begin voelt dit onwennig, maar BESLIS om dit te doen, houd vol, want je hart hoort telkens de woorden die je zegt!
Alles begint bij de erkenning van jezelf DOOR jouzelf! Je hebt daar niet een ander voor nodig en je hoeft er niet voor te presteren.
2. Erken je ongezonde perfectionisme
Besef dat dit gedrag je niet helpt en als je er echt een stap in wilt zetten is het nodig dat je in actie komt om hier vanaf te komen. Dus wil je een lichter leven en heb je te maken met ongezond perfectionisme: erken dit en KIES ervoor in actie te komen.
Spreek met jezelf af dat je vandaag nog een stap zet in erkennen van je probleem. Deel met een vriend(in) waar je tegenaan loopt of stuur mij een bericht. Neem je voor om jezelf te ontwikkelen op dit punt. Nu is de tijd.
3. Onderzoek je angst
Waar ben je precies bang voor? Wat zeg je tegen jezelf en wat doe je vervolgens? Pak (teken)papier en een pen/stiften en neem een moment de tijd om jezelf de vraag te stellen: Waar ben ik bang voor? Wat zeg ik tegen mijzelf als ik iets wil doen, maar misschien nog niet durf? Wat doe ik dan of wat doe ik juist niet? Wat levert dat mij op?
Het zijn zulke vragen die je zoveel zelfkennis geven. Wees niet bang dat er geen antwoord komt. Je hebt een innerlijke wijsheid in jezelf die zulke vragen uitstekend kan beantwoorden.
4. Vervang je overtuiging
Ga voor een goed resultaat en laat de overtuiging los dat het ‘uitstekend’ moet zijn. Perfectie is een illusie. Je hebt lang niet alles in handen en onder controle.
Plus: Fouten maken hoort erbij. Dat is de dagelijkse realiteit. Door fouten te maken, leer je juist. Ga aan de slag om je gedachten en gedrag te vervangen door liefdevolle en realistische gedachten en gezonder gedrag. Dat geeft je voldoening in je leven.
Zeg in plaats van “Alles moet uitstekend” tegen jezelf: “Die lat heb ik zelf zo hoog gelegd. Het dient mij niet meer. Ik kies ervoor de lat weg te halen en ik sta mijzelf toe om fouten te maken en daardoor juist te groeien” 🙂
Hoe voelt dit voor jou om het zo tegen jezelf te zeggen?
Op welke manier draagt deze nieuwe overtuiging bij aan jouw Lichter Leven?
5. Zet met mildheid een ‘kleine’ eerste stap
Bepaal welke stap haalbaar voelt en het mag best iets zijn dat je iets uit je comfortzone haalt, maar nog wel oké genoeg om echt te DOEN.
Het stappen zetten naar ‘goed genoeg’ vraagt zeker actie van jou en mag vooral ook leuk zijn!
Dus gun jezelf ruimte om te groeien en wees mild naar jezelf in dat proces.
De vrouw met wie ik sprak besloot 2 dingen te doen:
Een workshop te volgen bij een collega én een laagdrempelige pilot-workshop te maken voor haar eigen volgers. Zo maakt ze ruimte om zelf te oefenen en komt er direct beweging in iets wat al langer ‘geblokkeerd’ staat.
Dat doet me denken aan deze mooie quote:
“Sometimes the smallest step in the right direction ends up being the biggest step of your life. Tip toe if you must, but take the step.”
Positieve gevolgen
Het opvolgen van deze tips heeft op meerdere vlakken positieve gevolgen. Je werkt namelijk aan gezond perfectionisme. Je ontwikkelt je kwaliteit van nauwkeurig werken en je weet hoe je de valkuil van ongezond perfectionisme kunt vermijden.
- Je benadert jezelf met mildheid en daardoor neemt de liefde voor jezelf toe.
- Je brandt jezelf niet langer af, maar je voelt meer en meer ruimte om fouten te durven maken en van daaruit te groeien.
- Je doorziet de strategie die je bent gaan toepassen als je je angstig voelt. Je erkent dat deze angst er is en dit geeft je ruimte om vanuit vertrouwen je werk te doen. Je voelt je meer ontspannen.
- Je onderneemt steeds kleine acties om in beweging te komen en te blijven. Je bereikt met een tevreden gevoel je doelen.
- Je merkt wat het met je doet om je focus te leggen op dankbaarheid. Het streven naar ‘meer’ neemt af en dit geeft je een fijner en meer vervuld gevoel gedurende de dag.
Dit zal in het begin allemaal nieuw voelen en misschien zelfs nog als ‘dun ijs’. Een nieuwe strategie aanleren kost tijd en het zal steeds beter gaan en steeds krachtiger voelen.
Geef jezelf de tijd en vooral liefde om hier mee aan de slag te gaan.
Waar wacht je op?
Heb jij nauwkeurigheid als kwaliteit en schiet je geregeld door naar ongezond perfectionisme? (H)erken je de negatieve gevolgen hiervan voor jouw leven en wil je er mee aan de slag? Verlang je naar het voelen van meer ruimte, vertrouwen, dankbaarheid en liefde?
Neem contact met mij op om je uitdagingen door te spreken. Het leven is te kort om hier nog langer mee door te rommelen 😉
Ik heb een prachtig Diamant Traject en we kijken altijd sámen of dit goed bij je past.
Wat een mooie tips Marieke! Ik ben geen perfectionist maar herken het uitstelgedrag. Ik kom dan uiteindelijk tot niks meer. Ik ga je tips uitproberen. Dankjewel.
Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie. Succes met de tips!