6 tips om te leven vanuit je kracht

Ze voelde zich echt gebroken. Haar leven leek vooral in het teken te staan van haar gezondheidsklachten. Dag in dag uit voelde het als een aaneengesloten stroom van gedoe. Elke dag opnieuw vechten en proberen. Ze was toch meer dan dit?!

Herken je dit? Dat je weet dat je méér bent dan alleen je klachten, maar dat het niet zo voelt? Je zit in standje ‘overleven’.

Je uiterste best doen… zoveel als je kunt
Je doet waarschijnlijk je uiterste best om er wat van te maken. Zoveel als je kunt binnen jouw mogelijkheden. Je werk of studie, je dagelijkse dingen. Het is best veel bij elkaar, dat geeft stress en het maakt je vermoeid. Als klap op de vuurpijl ga je ook nog eens naar anderen kijken. Die verder zijn dan jij, die wél fit zijn en meer keuzes kunnen maken, die zelfvertrouwen uitstralen waar jij je onzeker voelt.

Zo herkenbaar… en zo destructief voor jezelf.

Want je weet zelf heel goed dat dit je echt niet verder gaat helpen. Je voelt jezelf kleiner worden, alsof je een rups bent die maar niet in een vlinder wil veranderen, omdat hij weet dat hij geboren wordt met beschadigde vleugels.

6 KRACHT-tips

Waar begin je om vanuit je kracht te gaan leven? Ik geef je in dit blog een aantal van mijn KRACHT-tips.

Tip 1: KEN jezelf

Welke eigenschappen typeren jou? Welke krachtige eigenschappen heb je ontwikkeld die je kunt inzetten om vanuit je kracht te leven? Ik geef je een voorbeeld uit mijn eigen leven: Ik noem mijn doorzettingsvermogen een van mijn krachtigste eigenschappen. En stiekem.. ben ik daar mijn chronische aandoening dankbaar voor. Doorzettingsvermogen is een prachtige eigenschap die mij maakt wie ik ben. Weet je niet van jezelf welke eigenschappen typisch ‘jij’ zijn? Vraag het eens aan een vriend of vriendin of een familielid waar je een goede band mee hebt. Je kunt zomaar positief verrast worden door het antwoord.

Tip 2: Wees REALISTISCH

Je weet zo onderhand wel dat je regelmatig over je grens gaat. Soms kan dat niet anders, dan moet je even een tandje bijzetten. Maar waar heb je ruimte en rust voor jezelf nodig om stevig te kunnen blijven staan? Pak je die ruimte ook? Durf je te voelen wat er is en te luisteren naar signalen die je krijgt? Wees realistisch in het oppakken van taken en werkzaamheden.

Tip 3: ACCEPTEER je klacht

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet het. Maar dit is wel enorm belangrijk. Dit is namelijk jouw pad. Jij hebt het gekregen om mee om te moeten gaan. Om hier je lessen uit te leren. Dat kan heel zwaar voelen. Laat hierin je vertrouwen groeien. Vertrouw erop dat jij dit aankunt. Kijk naar wat er nog mogelijk is met jouw klacht. Hoe richt jij je leven in met alle plussen en minnen? Daar ligt ook een stuk acceptatie.

Tip 4: Zet jezelf CENTRAAL

Er is maar één iemand die goed voor jou kan zorgen en dat ben jij. Verzet je niet als je een dag extra pijn hebt of je meer vermoeid voelt, maar zorg voor jezelf en wees juist dan extra lief voor jezelf. Heb je veel op je agenda? Bedenk dan wat jij nodig heb om daarbij goed voor jezelf te zorgen.

Tip 5: Geniet van HEERLIJKE dingen

In de beginfase van mijn ziekte, was ik het genieten helemaal kwijt. Ik zag de heerlijke dingen gewoonweg niet meer. Toen iemand mij daarop wees, ging er weer een wereld voor mij open. Ik besloot om extra te genieten als ik iets te eten nam, als ik naar buiten keek, als ik met mensen sprak. Nieuwsgierig ging ik op zoek naar heerlijke dingen om mijzelf en mijn zintuigen te verwennen. Dat doe ik nog steeds. Elke dag vind ik dingen om van te genieten. Bijvoorbeeld in de ochtend. Als ik mijn neus in de buitenlucht steek, dan adem ik diep de frisse ochtendlucht in. Heerlijk!
Ik probeer met regelmaat een activiteit in te plannen waar ik enorm van geniet. Dat kan een strandwandeling zijn of een bezoek aan familie/vrienden. Ik vind het ook heerlijk om in de tuin te zitten en in het zonnetje een boek te lezen. Extra leuk als er dan vogeltjes door de tuin hippen. Ik houd ervan om mijn favoriete gerecht te eten of om een warm bad te nemen. Het lijkt alsof ik intenser ben gaan leven door meer van heerlijke dingen te genieten. Ze zijn overal!

Tip 6: Geef jezelf de TIJD

Bij mij gaan dingen in mijn eigen tempo en dat tempo ligt lager dan ‘gemiddeld’. Misschien herken je dat? Ik voel me daardoor weleens opgejaagd, maar ik kan gewoonweg niet sneller dan ik ga. Als ik mezelf ga pushen, ga ik uiteindelijk alleen maar langzamer! Een van de dingen die ik de laatste jaren heb geleerd is om niet naar het eindpunt te kijken, maar naar de stappen die ik zet. Soms is dat één vooruit en drie achteruit. En dat is prima want het is een onderdeel van de weg die ik ga. Soms voelt het alsof ik de wind tegen heb, maar ik zeg dan tegen mijzelf dat ik precies ben waar ik moet zijn. Ik laat mij dan meevieren met de wind zodat ik alsnog wind mee heb.

Een beeld dat mij aanspreekt is het beeld van de tijd die niet voor en achter me ligt, maar de tijd die ónder me ligt. Verticaal. Als de wortels van een boom. Alles wat er in mijn leven is gebeurd, heeft bijgedragen aan het fundament van het moment waar ik nu sta. Alles wat ik nodig heb voor mijn toekomst zit in mij en in mijn fundament. Waar ik nu sta is precies waar ik moet zijn. Mijn intenties, doelen en alles wat nog komt ligt bóven me en ik ben op weg daar naartoe.

Tot slot…

Jij bént al een krachtig persoon. Ik durf zelfs te zeggen: JUIST als je met gezondheidsklachten te maken hebt.

Misschien vind je dat nog moeilijk om over jezelf te zeggen? Dat vond ik ook altijd. Maar het loont absoluut de moeite om op onderzoek uit te gaan.

En…
weet dat een vlinder ook kan vliegen met beschadigde vleugels. Misschien heeft hij daarvoor wel wat extra balans nodig, maar het lukt!

Laat je me weten wat je van deze 6 tips vindt? Welke tip spreekt jou het meeste aan?

En: laten we kennismaken: Almere, Nederland en wereldwijd ????

Zet nu meteen de volgende stap: als jij voelt dat je klaar bent met hoe het nu gaat, onvrede over waar je nu staat in je leven, zet dan de stap naar jouw Lichter Leven.

Ik begeleid jou graag om je licht en krachtig te voelen en vreugde en plezier te ervaren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een coachtraject zoals het Diamant Traject. Ik stem dit uiteraard heel graag persoonlijk met jou af.

Je bent welkom op locatie in Almere en via videobellen is wereldwijd contact mogelijk.

Zet vandaag nog de eerste stap naar jouw Lichter Leven. Je bent het zó waard!

Liefs,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Kit

Voor mij is Accepteer de klacht het belangrijkste. Ik werk in de zorg en fysiek zwaar werk kan ik lichamelijk niet. Dat wordt soms wel verwacht en ik moet hier duidelijk mijn grenzen in aangeven. Als ik mijn klacht niet accepteer dan ga ik schuiven in mijn grenzen en toch dingen doen die ik eigenlijk niet kan. Ik heb ontdekt dat ik voor mezelf glashelder waarom wel of niet en dat ik dit volledig oke vind, kan ik dit ook goed duidelijk maken naar de ander. Zelfs op mijn werk waar dan eigenlijk vind dat ik ervoor betaald wordt. Maar… Lees verder »

Simone Maaswinkel

Marieke, wat ik zo fijn vind om te lezen is de zachtheid tussen alle regels door. Dat voelt heel nabij en dat is in mijn ogen het belangrijkste voor het vak van therapeute. Daarbij geef je waardevolle adviezen die daardoor raken en binnen komen.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x