Chronisch ziek? Laad jij je accu tijdig op? Of ga je door tot je accu leeg is?

Het leven vraagt van jou om elke dag te kiezen wat je doet. Je kunt niet álles, dat heeft iedereen. Maar als je te maken hebt met een chronische ziekte, ligt het net even iets anders met je prioritering. Vooral omdat je beperkt energie hebt om je activiteiten te doen. Daar valt op zich goed mee om te gaan totdat je weer over je grens gaat en je accu helemaal leeg is.

Dagelijkse activiteiten
Het lijkt vaak alsof je aan het ‘proppen’ bent. In de beschikbare tijd/energie zoveel mogelijk activiteiten proppen waar je niet onderuit komt, zoals de dagelijkse handelingen rond het opstaan, aankleden, eten bereiden etc. En dan is er tijd voor werk, studie, gezin, huishouden of andere dingen die in je agenda staan. Zoals gezond bewegen bijvoorbeeld. Eventueel een bezoek aan arts of ziekenhuis. Avondeten en dan is de dag wel voorbij. 

Méér energie
Wat je merkt is dat alles wat je doet energie kost. Je kunt zo in dit patroon terecht zijn gekomen, dat je niet eens meer weet dat er ook activiteiten zijn waarbij je aan het eind méér energie hebt dan je had. Dat je niet eens meer weet waar je werkelijk plezier in hebt. Activiteiten om je mee op te laden.

Accu
Nu begrijp ik als geen ander dat het ‘anders werkt’ als je gezondheidsproblemen hebt. Dat het nog niet zo makkelijk is om elke dag te moeten kiezen. Toch wil ik een vergelijk maken. Dit keer met je mobiele telefoon. Want als deze leeg is, leg je hem dan een week in de vensterbank, of hang je je telefoon aan een oplader?
Je mag jezelf deze vraag stellen: Laad jij je accu tijdig op? Of ga je door tot je accu helemaal leeg is en lig je dan een week in de vensterbank?

Opladen
Bedenk voor jezelf waar je blij van wordt.

Wat bij je past om te doen en waar je echt plezier in hebt. Daardoor ontwikkel je activiteiten (klein of groot) die je energie geven. Besteed hier tijd om dit te onderzoeken en ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Plan deze tijd voor jezelf in! Want het is van groot belang dat jij je tijd zó indeelt, dat er ‘oplaadtijd’ is. In de waan van de dag, kan dit er zomaar bij in schieten. Vervolgens lijkt alles belangrijker dan het doen van wat je energie geeft en is je accu in no time weer helemaal leeg. Het gevolg is dat jij je kapotmoe voelt en niet lekker in je vel zit. Daardoor ben je onaardig tegen jezelf en tegen je omgeving.

Actie
Dus kom in actie als je merkt dat dit voor jou speelt. Plan die tijd vrij voor jezelf. Ik wil je daar met alle liefde mee helpen.

Ik nodig je uit een gratis online coachsessie te boeken zodat we samen onderzoeken wat jij in jouw leven anders wilt zodat je lichter gaat leven en welke stappen je daarvoor wilt zetten.

Ik kijk uit naar je reactie.

Lieve groet, Marieke