Van chaos naar helderheid - Lichter Leven

Onlangs sprak ik mijn moeder over ‘het leven’ en hoe je sterk kunt verlangen naar iets van overzicht, redenen, helderheid. Mijn moeder herinnerde me aan de vergelijking met een borduurwerk.

De chaotische achterkant

Als je ooit in je leven geborduurd hebt, of een borduurwerk in handen hebt gehad, dan weet je dat de voorkant er duidelijk uit ziet. Zoals het hoort, netjes en overzichtelijk. Je ziet een afbeelding van een landschap, een dier, een mens etc.

De achterkant is een ander verhaal. Draden gaan van links naar rechts, overal is het een warboel van draden. Een onoverzichtelijke chaos. Als je geluk hebt, zie je toch nog iets van wat er op de voorkant duidelijk staat afgebeeld. Kunstenaar Rob Scholte heeft zelfs een expositie gehouden van borduurwerk-achterkanten (zie foto).

Onderlinge samenhang

Zo is het ook met het leven. In het leven zien wij vooral de achterkant. Het chaotische. Waarom is dit in vredesnaam aan de hand? Hoe draagt dit bij aan mijn leven? Die vragen kunnen veel onrust geven.
Daarnaast is er de voorkant. Daar waar alles een reden heeft en onderlinge samenhang.

Ik geloof dat wij in dit leven geleid worden. Noem het God, het goddelijke, de Bron, universum, hoe je wilt. Als mens zullen we niet in een oogopslag het hele plaatje helder kunnen zien, maar dat heldere plaatje bestaat wel én er is zeker zicht op!

Helder inzicht

Gedurende het leven merk je dat je lessen leert en dat het verleden bijdraagt aan jouw vorming. Je bent je daar misschien niet zo bewust van maar je kent vast wel het moment van een ‘helder inzicht’.

Je ontdekt dat onze levens niet op garen lijken, die je zo kunt afwinden en dan weer netjes op een andere klos kunt wikkelen.

Dit alles hoort bij het leven en steeds meer ont-dek je dingen over jezelf en krijg je helderheid over je pad. Accepteren dat het leven ups en downs kent, die je telkens vormen, geeft veel rust.

Oefening met werkboek

Je kunt hier een mooie oefening voor doen: De Levenslijn. Met deze oefening breng je je ups en downs in kaart. Je ontdekt dat alles wat er gebeurd is, bij jóuw leven hoort. Ik heb hier een werkboek voor gemaakt dat ik je graag toestuur.
Laat een reactie achter op deze blog en dan stuur ik jou het werkboek toe per e-mail.

 

Creatieve workshop

Voel je dat er uitdagingen zijn in je leven en is er een verlangen om deze uitdagingen aan te kijken en er iets mee te doen? Ik ondersteun je er graag bij.

Regelmatig geef ik de workshop ‘Connecting the dots’ en dat past heel goed bij het helder krijgen van de achterkant van het borduurwerk 🙂

Het fundament van deze workshop is dat alles in je leven heeft je gevormd tot wie je nu bent: een krachtig en uniek persoon. Door allerlei situaties in je leven kun je de verbinding met je krachtige zelf kwijtraken.

Als jij voelt dat je deze verbinding (opnieuw) wilt ont-dekken en versterken, zodat je in staat bent de uitdagingen in het leven weer aan te kunnen en ervan te leren, doe dan mee met deze online workshop.

Ik kijk er naar uit van je te horen.

Liefs!