Heb je de nieuwe campagne van SIRE de afgelopen tijd voorbij zien komen: #DOESLIEF om te benadrukken dat we in Nederland wel wat liever tegen elkaar mogen zijn. Dat ‘wat liever zijn’ hoor ik vaak als wens van vrouwen met een chronische aandoening. Liever zijn naar zichzelf. Aardiger. Want er wordt wat afgeblaft en op de kop gegeven.

Cirkeltjes doorbreken
Vooral over je eigen grenzen heen gaan, levert veel onaardigheid van jezelf op. Een innerlijke criticus laat van zich horen: Waarom moest je dit nu doen? Leer je het dan nooit?

Je gedachten draaien in cirkeltjes en het lijkt moeilijk om ze te doorbreken… je vuurt de onaardige dingen steeds opnieuw af naar jezelf.
En dan is daar weer het verdriet. Tranen wellen op. Een frons tussen je wenkbrauwen. Je kaak staat stijf van de spanning. Er moet nog zoveel gebeuren. Maar jouw wereld staat even stil terwijl alles om je heen doorgaat.

 Aardig zijn, lief, chronische aandoening, ziekAardig zijn
Aardig zijn. Dat is wat je wilt. Liever voor jezelf zijn op dit soort momenten. Want je voelt wel dat het je niet helpt om op jezelf te mopperen. Je weet dat het je rust en ontspanning oplevert als je aardiger bent voor jezelf en jezelf JUIST NU meer liefde geeft en de druk van de ketel haalt. Dat zou je goed doen.

Na 20 jaar leven met een chronische aandoening betrap ik mezelf er nog steeds wel op dat ik op mezelf zit te mopperen in zulke situaties. En… stap voor stap ben ik op weg om aardiger en liever voor mezelf te zijn en om eerder te luisteren naar de ‘grenssignalen’ die mijn lichaam al tijdig afgeeft.

Open je hart voor liefde en groei
Open je hart om jezelf liefdevol te omarmen. Op het moment dat je dat doet, is er direct de ruimte die je nodig hebt. Vanuit de donkere situatie waar je in zit, vind je de ruimte om te groeien. Want groei is waar dit allemaal om draait. Lessen leren uit je situatie. Keer op keer op keer op keer.

Het is alsof je een kind leert fietsen. Hoor je jezelf ooit mopperen als het kind valt? Nee, zo werkt het niet. Het is: overeind helpen en omarmen. Aardig zijn. Zeggen: ‘Joh, dit hoort erbij. Van elke val leer je weer beter fietsen. Kom bij me. Huil en droog dan je tranen en stap weer op de fiets’.

Beste vriend(in)
Ik vraag de vrouwen die ik coach vaak: stel dat het je beste vriendin betreft, of iemand waar je veel om geeft. Wat zou je tegen haar zeggen? Hoe zou je tegen haar doen? Ga je mopperen en afbranden? Of zet je een bakje thee voor haar? Ben je aardig en liefdevol voor haar? ‘Het is nu pijnlijk en verdrietig en ik weet dat je er weer sterker uitkomt. Geef jezelf rust en ruimte om te herstellen en het weer opnieuw te proberen.’

De groei van de lotusbloem
Ik kreeg eens een mooi en lief bericht van zo’n vriendin die oprecht aardig en liefdevol is. Zij vertelde me over de lotusbloem. De lotusbloem is een prachtige vijverbloem met een bijzonder karakter. Haar wortels groeien namelijk in modderige moerasgrond het liefst zo smerig mogelijk. De zaden van de lotusbloem hebben juist
die grond nodig. Zonder die grond is er geen groei. De wortels vinden hun soms zeer lange weg naar boven. En eenmaal aan de oppervlakte van het water gekomen, gaan de lotusbladeren groeien en gaat de lotusbloem bloeien. In al haar schoonheid.

Groei, ontwikkeling, chronische ziekte, lotusbloemHoe mooi is dit?

Ik zie een prachtige overeenkomst met de pijn en verwarring die je kunt ervaren in een leven met een chronische aandoening.

Vanuit de modder van je angsten, worstelingen, verdriet, pijn en verwarring, groeit de lotusbloem van je hart.

 

 

Aardig zijn vanuit je hart 

Laat deze prachtige boodschap op je inwerken. Zie de groei vanuit je pijn en verdriet en wees vanuit je hart aardig en liefdevol voor jezelf.
Wees oprecht begaan met jezelf en geef jezelf ruimte om te leren. Je komt hier weer sterker uit. Denk aan de lotusbloem.

Herken je de wens om liever voor jezelf te zijn? Deel je ervaring en inzicht als reactie onder deze blog of stuur mij een e-mail.


Gratis Lichter Leven coachsessie

Ik nodig je daarnaast uit voor een gratis Lichter Leven coachsessie. Deze sessie vindt online plaats via videobellen (Skype/Zoom) of telefonisch. In deze sessie maak jij kennis met wat voor jou nodig is om lichter te leven. Verder kun jij tijdens deze sessie ontdekken of ik jou kan ondersteunen in het ontwikkelen van jouw lichter leven.

Geef je nu op voor deze gratis sessie. Klik hier

Lieve groet,
Marieke