De keuze voor vrijheid

3 mei 2019. Een dag die ik voor de rest van mijn leven zal koesteren in mijn hart.

Die dag ontmoet ik Dr. Edith Eva Eger. Ze is overgekomen uit Amerika en ik bezoek haar masterclass over het thema van haar boek ‘De Keuze’. Ze is inmiddels 91 jaar. Iedereen beseft dat haar aanwezigheid hier een groot geschenk is.

Edith was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Ze overleefde maar net de oorlog.

Podium

Daar staat ze dan. Op het podium van het theater in Zeist. Ze straalt! Het is ongelooflijk hoe ze straalt! Ze doet zelfs, als 91-jarige ballerina, een klein dansje en iedereen in de zaal lacht met haar mee. Edith Eger zegt ons dat ze twijfelde of ze haar boek wel zou schrijven. Want ze dacht: wat heb ik nu voor verhaal te vertellen.

How everything that happens during your life can become a source of inspiration and growth.

Ik ben blij en zo dankbaar dat ze het boek geschreven heeft. Het heeft mijn leven veranderd. Deze ontmoeting met haar heeft mijn leven veranderd.

De keuze

In haar boek De keuze beschrijft ze hoe ze, in de meest gruwelijke omstandigheden, op jonge leeftijd leerde kiezen. Haar zus stond naast haar in het kamp en in alle ellende – met kaalgeschoren hoofd – vraagt haar zus aan Edith: Hoe zie ik eruit? Edith antwoordt dat ze nu nog mooier de prachtige ogen van haar zus ziet.

Het verhaal van Edith Eger raakte mij tot diep in mijn ziel. Ik zie ineens zo helder dat je inderdaad altijd de keuze hebt. Kijk je naar het donker of kijk je naar het licht.

Angst of liefde

Die twee – angst en liefde – gaan niet samen. Je kunt telkens opnieuw daarin De Keuze voor liefde maken. Voor een leven in vrijheid.
Je leven neemt een enorme wending als je jezelf uitnodigt te onderzoeken wat de stem in je hoofd tegen je zegt. Brengt die stem jou naar een leven in angst of naar een leven in liefde?

De wending kan in het begin best heftig zijn, als je ontdekt wat je allemaal voor sh*t tegen jezelf zegt. Maar als je ontdekt dat je hierin de keuze hebt, dan is de volgende stap jezelf te leren te trainen in woorden van liefde. En je eigen innerlijke liefdevolle stem te leren horen.

Lichter Leven in vrijheid

Wat je dan krijgt is een pad dat jou leidt naar een Lichter Leven. Je gaat zien dat alles in je leven bijdraagt aan waar je nu staat. Dat je ervoor kunt kiezen om ervaringen in je leven te zien als bron van groei. Hoe moeilijk het ook kan voelen. Je ontdekt je eigen kracht, omdat je daar jouw focus op legt. Met ogen van liefde kijk je naar jezelf en naar anderen. Liefde vult je hart en angst stapt opzij. Je bent er niet langer beschikbaar voor.

Mevrouw Eger zegt:

Je hoeft geen Auschwitz mee te maken om toch een nazi in je hoofd te hebben

Zo. Die kwam bij mij binnen. Al die jaren van mezelf omlaag halen, mijn situatie als de boosdoener zien van alle sh*t in mijn leven, de pijn, het oordeel dat ik op mezelf legde, telkens opnieuw. Bij wat ik ook deed. Het was nooit goed, ik was nooit goed.

Nu een jaar later ben ik er nog vol van dat ik haar mocht ontmoeten en zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen hier bij te zijn en haar energie te ervaren. Alles wat zij heeft meegemaakt in haar leven en alles wat ik heb meegemaakt in mijn leven, heeft ons die dag bij elkaar gebracht. Hoe bijzonder!

Het heeft mijn leven veranderd nu ik besef dat ik telkens opnieuw kan kiezen voor liefde. Ik kijk met totaal andere ogen naar mijzelf en naar de mensen om mij heen, naar mijn leven. Ik heb zoveel vrijheid gevonden. Alles is hetzelfde en toch is alles anders.

Bevrijd jezelf

In liefde vind je vrijheid. Ik geef deze boodschap aan je door en ga je met een vervuld hart voor op het pad van de liefde. Ik laat je zien hoe het is om zo te leven.
Maak jouw keuze om te leven in vrijheid. Bevrijd jezelf van de angst en narigheid in je hoofd en in je leven.

Kies voor jouw Lichter Leven in liefde.

Ik wens je vandaag een prachtige Bevrijdingsdag toe.

Liefs,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Laura

Prachtige blog Marieke! Ik ben zeer nieuwsgierig naar het boek geworden en blij te lezen hoe bijzonder deze gebeurtenis voor jou is geweest.

Mirjam

PRACHTIG (spiegelend! boek, in een adem uitgelezen!!
Vooral de quote “Je hoeft niet in Auschwitz gezeten te hebben om een Hitler in je hoofd te hebben”, spreekt me errug aan…. heel erg waar inderdaad.

Dank voor de tip en veel liefs, Mirjam

4
0
Would love your thoughts, please comment.x