Herken je gedachten en neem er afstand van

Ik borrelde van boosheid! Ik begon te schrijven: “Hier zit ik dan. Wéér buiten de groep. Kunnen ze geen rekening met mij houden?!” Ik was zó boos en tegelijk ook intens verdrietig. Ik voelde de pijn van het ‘anders’ zijn in een split second in mij omhoog schieten. Ik zag beelden voorbij komen van de middelbare school toen ik ziek uitviel in de vijfde klas. Ik voelde me weer dat meisje van 16 dat niet begreep waarom haar dit moest overkomen.

Frustratie

Dit is iets dat gebeurde tijdens een training voor persoonlijke ontwikkeling die ik volgde. De groep bestond uit allemaal jonge mensen met een chronische aandoening. Het was super fijn om daar samen te zijn. Ik voelde me goed en ook gesteund.

Toen kregen we van de trainer de opdracht om een brief te schrijven aan onszelf. Iemand zette de radio aan. En daar had ik last van. Want met extra geluiden, verlies ik snel mijn concentratie. Omdat de rest van de groep van de muziek leek te genieten, liep ik gefrustreerd de ruimte uit en ging in stilte mijn opdracht maken. De eerste zinnen die ik schreef waren gebaseerd op pure frustratie en boosheid: “Hier zit ik dan. Wéér buiten de groep. Kunnen ze geen rekening met mij houden?!”

Stemmetje

Herken jij dit ook? Dat je zo’n stemmetje in je hoofd krijgt, die vervelende gedachten naar jou toe slingert? Terwijl je nog even daarvoor ‘prima’ ging? Negatieve gedachten die in je opkomen en die je lijken aan te zetten tot meer van dat soort: frustratie, boosheid, verdriet. Die ervoor zorgen dat het ‘prima gevoel’ van 3 minuten geleden, volledig is verdwenen. Gedachten die een donkere wolk van pure ellende daarvoor in de plaats schuiven.

Lichtje

Als je je bewust gaat worden van wat er in je hoofd aan gedachten opkomt, dan zie je ze steeds beter. Net als toen ik buiten de groep zat en de eerste boze zin op papier had geschreven. Op dat moment leek het alsof er een lichtje aanging in mijn hoofd. Ik merkte ineens zó duidelijk op dat er een stemmetje in mijn hoofd zat die dit soort vervelende gedachten naar mij slingerde. Ik merkte op dat ik er volledig door in beslag werd genomen.

Afstand nemen

Hoe meer jij je bewust wordt van de gedachten in je hoofd, hoe meer jij daar bewust mee aan de slag kunt om dit te veranderen. Je kunt dan kijken naar de situatie en hoe deze verliep. Je kunt kiezen hoe je hier mee om wilt gaan.

Een voorbeeld:
Hoe had ik er in mijn situatie anders mee om kunnen gaan? Ik leerde na die gebeurtenis dat ik evengoed iets anders had kunnen denken zoals: “Super dat ik hier aanwezig ben vandaag. Dat ik mijn ruimte en rust kan pakken als ik dat nodig heb. Zoals nu, voor het schrijven van deze oefening nu de radio aanstaat in de trainingsruimte. Ik voel me dankbaar dat ik vandaag weer nieuwe dingen kan leren en ik geniet ervan om hier te zijn.”

Duidelijker

Als je je gedachten steeds meer opmerkt, wordt het echt duidelijker voor jezelf. Dan merk je dat je vaker een negatieve stemmetje in je hoofd hoort. Die lijkt dan vooral de boel te willen verzieken. Die wil jou tegenhouden in wat jij het liefste wilt doen.
Je kunt leren afstand te nemen van het stemmetje en dit los van jezelf te zien.
Je leert dan zeggen: bedankt voor deze input en tot ziens. Je bedoelt het vast beschermend, maar ik ben er niet mee geholpen. Je belemmert me in mijn leven. Ik wil een mooi leven voor mijzelf en jij werkt mij tegen.

Wat is er aan de hand?

vrouw stop gedachtenWant wat is hier aan de hand? Per dag denk je meer dan 60.000 gedachten en 95% van deze gedachten zijn herhalende gedachten. Je denkt vooral wat je gisteren ook al dacht en de dag ervoor en de dag daarvoor. Vaak zijn het negatieve gedachten, bijvoorbeeld gebaseerd op angst of verdriet.

Je kunt hier op een andere manier mee omgaan als je ziet dat jij niet deze gedachten bént, maar dat ze enkel in jouw ‘opkomen’. Ik hoor weleens de wens: Ik wou dat ik kon stoppen met deze gedachten denken! Helaas, zo werkt het niet. Je kunt niet stoppen met deze gedachten denken, maar je kunt ze wel steeds eerder gaan opmerken en dan voorbij laten gaan en er helpende gedachten voor in de plaats zetten. Dat vraagt om jouw aandacht voor de gedachten die in jou opkomen. Jouw verstand heb je nodig om jou hier bewust van te maken en bewust te blijven.

Wat nu?

Ik heb geleerd te kijken naar mijn gedachten door hier bewust tijd voor te nemen. Een van de eerste oefeningen die ik deed om mijn gedachten te herkennen was een schrijfoefening. Ik nodig je uit deze oefening ook eens te doen. Hoe doe je dat?

Pak een vel papier. Zet een timer op 4 minuten en schrijf alles op wat er in je opkomt aan gedachten. Dat kunnen gedachten zijn over diverse onderwerpen. Gedachten over het avondeten of over je verjaardag komende maand. Het boek dat je aan het lezen bent of de vriendin die je morgen gaat ontmoeten. Gedachten over je gezondheid. Over wat je moeilijk of spannend vindt. You name it. Schrijf alles op in die 4 minuten.

Hoe is het voor jou om je denken zo te ervaren?

Misschien merk je dat het even wennen is om zo bewust stil te staan bij alles wat er door je hoofd gaat. Het zal niet meteen vlekkeloos verlopen om stil te staan bij een vrij automatisch proces. Misschien merk je dat je gedachten alle kanten op vliegen.

Laat je weten hoe jij de oefening hebt ervaren? Schrijf je ervaring hieronder in het reactieveld of stuur het mij in een e-mail.

Lieve groet,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x