Levensweg met verlies en winst

Je hoort je vriendin met een andere vriendin bellen over de plannen die ze maken voor het weekend. Lekker samen op stap! Jij kunt je de laatste keer herinneren dat je laat naar bed ging. Dat pakte niet zo goed uit. Of iemand vraagt aan jou: wat voor werk doe jij? En je voelt die recht in je hart steken omdat je noodgedwongen moest stoppen met je leuke baan. Of je ziet een moeder met haar dochter hardlopen en jij bent al blij dat je de dag goed doorkomt met je gezin. Soms triggert een gebeurtenis of uitspraak een rouw-steek in je hart want ineens ervaar je weer ten volle je verlies. 

Anders
Je had bedacht dat je wilde studeren en reizen. Je had je voorgesteld dat je een leuke baan zou hebben die goed bij je opleiding past of misschien was je droom ontwikkelingswerk te gaan doen in het buitenland. Je zag voor je hoe je moeder zou worden van een paar prachtige kinderen. Of misschien ben je moeder geworden, maar is je moederschap een (te) grote uitdaging gebleken vanwege je chronische aandoening. Je zag het allemaal voor je en toch loopt je leven anders.

Rouw
Nadenken over de dingen die niet zijn gegaan zoals jij had gehoopt of nadenken over wat je mist of hebt verloren… Het doet pijn en verdriet en het brengt emoties met zich mee. Je kunt spreken van rouw of een ander (mooier) woord daarvoor: verlieservaring. Het ervaren van emoties rondom verlies.

Deze emoties kunnen zomaar weer getriggerd worden.

Verlies is niet iets wat je kunt verwerken en waar je dan voor de rest van je leven nooit meer last van hebt. Zie het verlies als een wond die je moet koesteren.

Geef je verlieservaringen ruimte en liefde.
 

Stilstaan
Vroeger speelde ik graag het spel Levensweg. Levensweg is een spel waarbij vooruitkomen vooral gericht is op zoveel mogelijk geld verdienen. In de versie die ik in mijn jeugd speelde, had je een klein autootje waarmee je stappen zette over een speelbord. Je werd geboren, kreeg een baan (met bijpassend salaris wat kon toenemen), je kon kinderen krijgen (zelfs meer dan in je autootje paste), investeren, rentenieren etc.

Huisje boompje beestje
Ik heb goede herinneringen aan het spelen van het spel samen met mijn broers en zussen. Ik herinner me ook hoe ik naar hen opkeek omdat hun levensweg zich ontvouwde zoals ik het gewend was: een studie, op kamers, relatie, huisje boompje beestje inclusief een paar kinderen, een fijne baan, een sociaal leven. In mijn ogen was het zo bedoeld in het leven.
Totdat mijn leven hier drastisch vanaf begon te wijken. Dat gaf pijn en verdriet. Verlieservaringen stapelden zich op. Ik wilde hier niet naar kijken. Ik stopte het weg. En als het toch ‘doorbrak’ was het meteen heel intens. Waardoor ik helemaal van slag was.

Keuze
Je hebt een keuze hoeveel ruimte je die verlieservaringen geeft. Ik ben er voorstander van dat je dit ruimte geeft, absoluut. Tegelijk raad ik je aan de emoties rondom verlies niet de overhand te geven en je letterlijk te verliezen in je verlies. Dit heeft een negatief effect op je leven. Het wegstoppen van je emoties heeft hetzelfde effect. Je voelt je dan ‘wiebelig’ of depri. Je hebt weinig zin meer in dingen, want het hoeft voor jou allemaal niet zo. Je ziet overal tegenop. Het leven voelt zwaar. Je doet onaardig naar jezelf en ook naar de mensen om je heen. Je laat je schouders hangen en tegelijk zorg je ervoor dat niemand jouw echte gevoelens ziet. Daardoor heeft je omgeving geen idee hoe het echt met jou gaat. Is dit hoe jij het leven voor ogen hebt?

Spiegeloefening
Ik geef je een aantal affirmaties – positieve zinnen – die je de komende maand elke dag tegen jezelf gaat zeggen. Elke ochtend, als je uit je bed komt, loop je naar de spiegel en je zegt hardop deze zinnen tegen jezelf. Je gebruikt de spiegel omdat deze de gevoelens reflecteert die je over jezelf hebt. Misschien voel je ongemak of weerstand; dat kun je opmerken. Het geeft inzicht want het maakt je bewuster van de woorden die je zegt en de gevoelens die je erbij ervaart. Het is een stap vooruit om op een dieper niveau voor jezelf te gaan zorgen. Dat zal je innerlijke winst gaan opleveren.

Het is enorm belangrijk om jezelf de hele dag door positieve berichten te geven. Het liefst gebruik je zoveel mogelijk spiegels. Hoe meer spiegels je gebruikt om jezelf goed te keuren, te complimenteren en jezelf te ondersteunen als je het moeilijk hebt, hoe dieper en fijner de relatie met jezelf zal worden.

Deze spiegeloefening is trouwens gebaseerd op het Mirror Work van Louise Hay.
 


Affirmaties

Ik geef je hier een aantal affirmaties zodat je direct van start kunt gaan.

 • Ik hou van jou
 • Ik ben op weg om nog veel meer van jou te houden
 • Ik vind jou krachtig en prachtig
 • Ervaringen komen en gaan maar mijn liefde voor jou is er constant
 • Alle liefde in ons leven begint met ons
 • Vandaag is alles goed en ik ben op weg om dat met jou samen steeds meer zo te ervaren
 • Wij hebben een goed leven samen en het zal stap voor stap alleen maar beter worden
 • Wij hebben een leven met prachtige ervaringen voor ons
 • Wij hebben een leven gevuld met liefde voor ons
 • Alles in jouw leven heeft je gebracht tot waar je nu staat
 • Vandaag ben jij precies waar je moet zijn
 • Vandaag is de dag dat ik mijn liefde voor jou voel groeien
 • Ik hou van jou

Succes met deze oefening en bij vragen mag je uiteraard contact met mij opnemen.

Liefs,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Simone

Allereerst Marieke,
Vind ik de titel van de blog een belofte voor de toekomst!

We reizen door de tijd de toekomst in, er is geen weg terug.
Dank voor je waardevolle affirmatie. Ook zonder chronische aandoening de moeite waard om bij stil te staan

Kit

Mooie blog Marieke. Je raakt mijn hart hiermee. Dankjewel en affirmeren in meerdere spiegels had ik nog niet bedacht. Ga ik uitproberen. Liefs Kit

3
0
Would love your thoughts, please comment.x