Wat is Lichter Leven voor mij?

Wat is Lichter Leven voor mij?

Die vraag stelde iemand mij vanochtend. Mooie vraag!
Vandaag wil ik met je delen wat Lichter Leven voor mij is en hoe zich dat uit in mijn dagelijks leven. Ik geef je een voorbeeld.

Lichter Leven in de praktijk

Afgelopen week ben ik een paar dagen bij mijn ouders geweest. Schatten van mensen waar ik veel van houd en waar ik heel dankbaar voor ben. Tussen de activiteiten door, heb ik mijn rust gepakt door even op bed te liggen. In een prikkelarme omgeving laad ik weer op 😉

Toen ik afgelopen zaterdagochtend weer terug reed, vermoeid na voor mij intensieve dagen, kwam de gedachte in mij op “Ik heb minder energie dan mijn ouders, die op leeftijd zijn”.

Voorheen: onbewuste zwartgalligheid

Voorheen had zo’n gedachte mij direct behoorlijk te pakken. Ik voelde dan een soort van instant zwartgalligheid in mij opkomen en ik ging dan onbewust allemaal situaties opnoemen waaruit blijkt hoe vervelend het is dat ik te maken heb met chronische vermoeidheid. En nog meer, zoals “Jeetje, wat is dit voor ellende dat ik op mijn jonge leeftijd met zoiets te maken heb. Het leven is oneerlijk, het voelt elke dag als een strijd. Wat heb ik in hemelsnaam voor toekomst. Wat stel ik nog voor.” etc.

Tegenwoordig: de keuze ‘ik ben niet beschikbaar’

Daar ben ik mee gestopt. Dat pad ga ik niet meer in. Ik herken de gedachte en laat ’em zo weer voorbij gaan. Ik ben er niet langer beschikbaar voor om er zo in mee te gaan als voorheen.

In plaats van mee te gaan in zo’n gedachte (wat dus een zwartgallige reeks kan worden) maak ik nu een andere keuze.
Ik kan nu bewust kiezen om mijn aandacht te verleggen. Ik herken de gedachte, laat ’em gaan en focus me op fijne dingen in mijn leven.
Wat maakt dit mijn leven zoveel lichter!

Wat zeg ik wél tegen mijzelf?

Ik ben zo dankbaar dat ik sinds een paar jaar zelfstandig met de auto naar Friesland kan rijden. Dat voelt elke keer als een groot cadeau. Ik zit met een grote glimlach achter het stuur terwijl ik de reis naar huis weer maak.

Ik heb een heerlijke tijd gehad met familie. Ik heb genoten van de warme lunch tussen de middag, die bestond uit aardappels, vlees en groente. Mijn ouders maken dat met liefde klaar, het smaakt heerlijk en ik vind het fantastisch dat ik zomaar aan kan schuiven.

Wat is het bijzonder eigenlijk, dat ik hier zo door de polder rijd, terwijl hier vroeger zee was!

Thuis wacht mijn lief weer op mij. Ik ben een gezegend mens.

Etc.

Het zijn woorden die je tegen jezelf zegt, die je kracht kunnen ontnemen.
Het zijn woorden die je tegen jezelf zegt, die je kracht kunnen geven.

Bewustwording

Ik ben me nu meer en meer bewust van de woorden die ik gebruik en met welke gedachten ik ‘in zee ga’.
Deze bewustwording ging niet van de ene op de andere dag. Het vroeg tijd en aandacht en vooral ook veel liefde om hier mee aan de slag te gaan. Mijn coach hielp mij erbij (en nog steeds :-))

Het levert me zo gigantisch veel op!
Het maakt mijn leven oprecht zoveel lichter.
De situatie is gelijk en tegelijk totaal anders.

Lichter Leven voor jou

Ben jij je bewust van wat er in je hoofd aan gedachten en woorden is?
Hoe zouden positieve woorden, over jezelf en jouw situatie, ook jóuw leven lichter kunnen maken?

Laat het me hieronder weten. Ik kijk uit naar je reactie.

Liefs,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
12 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Savannah Engelenberg

Mooi Marieke! Zo waardevol om te weten dát je een keuze hebt!!

Femke

Wauw wat mooi dat je dit deelt. Ik blijf het bizar vinden hoe mijn gedachten met me aan de haal kunnen gaan. Nu ik me daar steeds bewuster van ben, kan ik de gedachte inderdaad ook de gedachte laten zijn en voorbij laten gaan. Door me bewust te zijn van een negatieve gedachte wordt er nu ook iets getriggerd waardoor ik positief in actie kom! Ook dat heeft even geduurd maar als het er eenmaal is, is dat heel fijn ????????

Janny Cazemier

Mooi Marieke en wat een mooie foto

Wat ontzettend leuk je zo op de foto te zien met je ouders! En heerlijk dat je samen met hen kan genieten. Je bent niet je gedachten he? Ze hoeven ook geen vat op je te hebben. Het is zo heerlijk je hier bewust van te zijn.

Marieke, mooi verhaal en heerlijk dankbaar en gezegend dat je ouders nog bij je zijn. Jammer dat je er zover moet rijden.Ook mooi je acceptatie van de mindere energie die je hebt en hoe je er mee om gaat. De positiviteit die je doorgeeft aan anderen die ook in jou situatie zitten vind ik bewonderenswaardig.

Liefs Simona

Kit

Mooi blog Marieke. Je bent niet je gedachten en je kunt bewust kiezen waarin mee te gaan of niet. Mooi omschreven. En wat een prachtige foto met je ouders.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x