10 lessen om je uitdaging aan te gaan

Wat?! Ik. Marieke. Die altijd eet. Overal. De hele dag.. 5 dagen VASTEN?!

Mijn eerste gedachte: Dat kan ik niet.
Mijn tweede gedachte: Dat doe ik niet.

Een paar weken geleden adviseerde mijn (natuur)arts mij om te gaan vasten vanwege een aantal klachten.

Ik zag het helemaal niet zitten.
Ik dacht dat ik me vreselijk zou voelen en de hele dag slapjes en met honger op bed of op de bank zou liggen..

Mijn arts zei: Kijk eens naar die overtuigingen.
Ze zei ook: Vasten geeft je ruimte voor je lichaam om te zuiveren en het is daarnaast een mooie manier om zaken los te laten.

Ik beloofde haar om erover na te denken.

Ik plande twee gesprekken met haar in om te bespreken hoe ik dit gezond en veilig kon gaan aanpakken.
Om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, zou ik een speciaal poeder nemen dat ook mijn lever ondersteunde en ik zou nog een beetje groente en fruit mogen nemen.

Ik besloot de uitdaging aan te gaan.

Ik heb 9 dagen de tijd genomen om mij voor te bereiden. Tot het punt kwam dat het goed voelde om te starten met het vasten.
Op de foto zie je mij met een glas poeder gemengd met water. Ik was hier vier dagen aan het vasten en ik voelde mij prima.

Ik voel me trots want ik heb het geprobeerd en het is me gelukt!
Ik vond het heel leerzaam om te doen en ik heb geleerd hoe ik iets voor elkaar kan krijgen waarvan ik denk dat ik het niet kan.

Angst

Heb jij weleens een uitdaging voor je die je niet (goed) kunt overzien? Grote kans dat je angst voelt voor wat er mis kan gaan. En je herkent vast de gedachtes die je zeggen dat je het niet kunt en wat er allemaal niet goed zal gaan.

Hoe je naar uitdagingen kijkt, bepaalt of je iets wel of niet gaat doen. Voel je angst of vertrouwen? En als je angst voelt, durf jij je angst aan te kijken?

Angst is trouwens heel begrijpelijk. Het wil je vaak beschermen. Tegelijk kan angst echt verlammend werken als het je tegenhoudt je uitdagingen aan te gaan en je dromen en verlangens waar te maken.

Angst er laten zijn

Gelukkig kun je stappen zetten om hier mee om te gaan en een keuze te maken. Je kunt besluiten je angst aan te kijken en deze te onderzoeken. Angst wil je juist beschermen. Een voordeel van angst is dat het je scherp houdt om je bijvoorbeeld vooraf goed voor te bereiden zodat jij de uitdaging met vertrouwen aan gaat. Je kunt dus je angst er laten zijn. Zo kom je ondanks én dankzij je angst in actie en dat geeft je een flinke dosis vertrouwen.

Ik heb dit meegemaakt bij mijn uitdaging om een periode te gaan vasten.
De 10 lessen die ik in deze periode heb geleerd, deel ik graag met jou.

Les 1: Onderzoek je mindset

Met mindset begint alles. Onderzoek voordat je met iets begint wat je mindset en overtuigingen zijn. Wat zeg je tegen jezelf? Wat zijn je gedachten? Waar ben je van overtuigd wat je vooraf niet zeker kunt weten? Wat zijn je gevoelens daarbij? Ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Mijn grootste angst was dat ik ’s nachts wakker zou liggen van de honger en mijn nachtrust is erg belangrijk voor mij. Verder was ik bang dat ik veel kilo’s zou afvallen. Ik voelde mij bang om de controle te verliezen.

Les 2: Kijk je angsten aan

Je kunt er voor kiezen om je angsten weg te duwen. Dan wordt het zo’n bal die je onder water probeert te duwen. Angsten negeren levert op dat ze later keihard naar boven komen. Net als die bal die op een gegeven moment uit het water knalt. Kijk je angsten aan, laat ze naar buiten en praat er met anderen over. Ik heb alles opgeschreven waar ik bang voor was en ik heb er daarna over gepraat met anderen, waaronder mijn lief en mijn coach. Zo gaf ik mijn overtuigingen de ruimte die ze nodig hadden. Ze waren onderdeel van dit hele proces want mijn overtuigingen wilden mij beschermen tegen pijn en moeilijkheden.

Les 3: Bereid je goed voor

Ik ben nu achteraf mijn angsten dankbaar, want daardoor heb ik mij juist goed voorbereid. Zo plande ik in de beslisfase of ik het wel of niet zou doen extra telefonische afspraken in met de arts. Op die manier kon ik al mijn vragen en twijfels met haar bespreken. Ze gaf me een plan met een voorbereidende en afsluitende fase. Ik bedacht vooraf waar ik het mogelijk moeilijk mee zou kunnen krijgen. Zo ontdekte ik dat ik tijdens de 5 dagen vasten wel iets aan groente en fruit mocht eten en zorgde ik dat dat eten in huis was. Door de voorbereiding voelde ik mij rustiger en meer zelfverzekerd.

Les 4: Geef jezelf ruimte

Ik kwam erachter dat falen niet bestaat. Proberen en leren wel. Je haalt je zo gauw in je hoofd dat het in één keer goed moet. Dat werkt vernauwend voor wat je wilt proberen. Het hoeft niet vlekkeloos te verlopen. Dat inzicht gaf mij ruimte om bijvoorbeeld elke dag opnieuw te beslissen of ik door wilde gaan of niet. Dat voelde zo verruimend!

Les 5: Sta jezelf toe groots te denken en te dromen

Vooral als je al langere tijd leeft met een chronische aandoening heb je jezelf wijsgemaakt dat groots denken er voor jou niet inzit. Je legt je sneller bij dingen neer ‘het is nu eenmaal zo’. Het is maar de vraag of die houding het beste is voor jou en jouw gezondheid. Er zitten namelijk geen grenzen aan groots denken en dromen. Ik stel mijzelf  elke dag een goede gezondheid voor waarvoor ik elke keer weer een stap zet. Dat betekent dat ik vandaag accepteer wat er is én dat ik vooruit kijk en stappen zet naar een goede gezondheid.

Les 6: Stel tussentijdse doelen op

Doelen die verder weg in de tijd liggen, deel je het beste op in tussentijdse doelen. Op die manier kun je het vieren als je zo’n doel haalt. Dat geeft een boost om door te gaan. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om te reflecteren en je plan bij te stellen als dat nodig is. In mijn geval heb ik de gehele vastenperiode opgeknipt in 4 grote doelen: voorbereiding, opbouwfase, fase van vasten en afbouwfase. Daarnaast was elke dag een doel op zich. Zo checkte ik elke dag hoe ik me voelde en of ik iets wilde aanpassen aan mijn plan.

Les 7: Focus je op het proces

Blijf je focussen op het moment waar je je in bevindt, elke dag opnieuw. Laat het eindresultaat los. Natuurlijk wil je graag je einddoel halen, maar de kans is groot dat dat doel nog (ver) in de toekomst ligt. Als je je focust op het moment, blijf je meer bij het proces en dat is uiteindelijk wat telt want met het proces kun je je doel halen. In het proces zelf liggen jouw lessen en van daaruit kun je groeien. Het einddoel is mooi, maar het proces is het belangrijkste.

Les 8: Wees bereid steun te ontvangen

Je bent geneigd alles zelf te doen. Dat werkt tegen je als je met een uitdaging aan de slag gaat, want het zorgt ervoor dat je de uitdaging als veel zwaarder ervaart. Je hebt als mens echt steun nodig van anderen. Deel met anderen waar je mee bezig bent. Laat je aanmoedigen. Zo krijg je meer kracht om door te gaan en kun je delen hoe dit voor jou is. Deel zowel je positieve ervaringen als de negatieve. Heb je het zwaar? Laat het een ander weten. Een lief bericht of een peptalk van iemand anders kan je er weer bovenop helpen.

Les 9: Maak een plan voor als je het moeilijk hebt

Je weet vooraf niet hoe het zal gaan. Je zult daarom stap voor stap je uitdaging aan moeten gaan. De kans is aanwezig dat je een of meerdere momenten krijgt waarop het moeilijk is. Je kunt daar vooraf al rekening mee houden.

Maak daarom een plan met manieren waarop jij jezelf kunt ondersteunen. Dat kan van alles zijn. Misschien heb je extra stilte nodig en zoek je vooraf de juiste plek daarvoor of heb je juist anderen nodig om je op te peppen en samen iets leuks te gaan doen. Misschien vind je het prettig om geregeld een warm bad of een warme douche te nemen of helpt het jou om een leuke serie te kijken om je aan het lachen te maken en je af te leiden. Elke uitdaging vraagt om een plan om je door momenten te brengen waarop je het nog niet zo makkelijk hebt. Volg dit plan op als het nodig is.

Les 10: Vertrouw erop dat je dit kunt

Geloof in jezelf. Zeg tegen jezelf: Ik kan dit. Ik kan dit aan, want ik heb me goed voorbereid. Bij moeilijke momenten ontvang ik steun en ik heb een plan hiervoor. Ik geef mezelf de ruimte om het te doen en ervan te leren. Ik vertrouw erop dat ik het kan. Als je op deze manier je uitdaging tegemoet gaat, heb je er alles aan gedaan om te starten en je doelen te behalen. Je bent veel krachtiger dan je vaak denkt!

Wat is jouw grootste uitdaging waar je mee aan de slag wilt?
Welk les(sen) ga je inzetten om het voor jezelf zo haalbaar mogelijk te maken?

Ik ontvang graag je reactie!

Lieve groet,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Kit

Mooie lessen Marieke. Ik heb veel gebruik gemaakt van het plan wat ik klaar had liggen als ik het moeilijk kreeg. Want dan hoef je dat allemaal niet meer te bedenken. Een soort EHBO tool nood kit. Met positieve affirmaties, brieven en telefoonnummers. Maar ook schilderspullen. Ik heb bijna 10 jaar veel geschilderd. En zo kon ik meteen beginnen zonder eerst alles te moeten zoeken. Bedankt voor dit mooie en waardevolle blog.

simona

Hoi Marieke, Bedankt voor je mooie blog, Mijn angst heb ik van de week op vakantie overwonnen. Paardrijden. Nooit in mijn hele leven bedacht dat ik het echt zou doen. Na een aantal twijfeldagen heb ik het gewoon gevraagd aan een meisje of zij mij wilde helpen over mijn angst heen te komen. En zo eng was het nou ook weer niet. Nadat ik aaide en er eindelijk op zat viel het best mee. Zelfs na 3 dagen heb ik het nogmaals gedaan en vond het leuk. nu denk ik eraan om les te gaan nemen zodat ik volgend jaar… Lees verder »

4
0
Would love your thoughts, please comment.x