Van chaos naar helderheid

Onlangs sprak ik mijn moeder over ‘het leven’ en hoe je sterk kunt verlangen naar iets van overzicht, redenen, helderheid. Mijn moeder herinnerde me aan de vergelijking met een borduurwerk.

De chaotische achterkant

Als je ooit in je leven geborduurd hebt, of een borduurwerk in handen hebt gehad, dan weet je dat de voorkant er duidelijk uit ziet. Zoals het hoort, netjes en overzichtelijk. Je ziet een afbeelding van een landschap, een dier, een mens etc.

De achterkant is een ander verhaal. Draden gaan van links naar rechts, overal is het een warboel van draden. Een onoverzichtelijke chaos. Als je geluk hebt, zie je toch nog iets van wat er op de voorkant duidelijk staat afgebeeld. Kunstenaar Rob Scholte heeft zelfs een expositie gehouden van borduurwerk-achterkanten (zie foto).

Onderlinge samenhang

Zo is het ook met het leven. In het leven zien wij vooral de achterkant. Het chaotische. Waarom is dit in vredesnaam aan de hand? Hoe draagt dit bij aan mijn leven? Die vragen kunnen veel onrust geven.
Daarnaast is er de voorkant. Daar waar alles een reden heeft en onderlinge samenhang.

Ik geloof dat wij in dit leven geleid worden. Noem het God, het goddelijke, de Bron, universum, hoe je wilt. Als mens zullen we niet in een oogopslag het hele plaatje helder kunnen zien, maar dat heldere plaatje bestaat wel én er is zeker zicht op!

Helder inzicht

Gedurende het leven merk je dat je lessen leert en dat het verleden bijdraagt aan jouw vorming. Je bent je daar misschien niet zo bewust van maar je kent vast wel het moment van een ‘helder inzicht’.

Je ontdekt dat onze levens niet op garen lijken, die je zo kunt afwinden en dan weer netjes op een andere klos kunt wikkelen.

Dit alles hoort bij het leven en steeds meer ont-dek je dingen over jezelf en krijg je helderheid over je pad. Accepteren dat het leven ups en downs kent, die je telkens vormen, geeft veel rust.

Oefening met werkboek

Je kunt hier een mooie oefening voor doen: De Levenslijn. Met deze oefening breng je je ups en downs in kaart. Je ontdekt dat alles wat er gebeurd is, bij jóuw leven hoort. Ik heb hier een werkboek voor gemaakt dat ik je graag toestuur.

 

Vul het formulier in en dan stuur ik jou het werkboek toe per e-mail.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
10 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Laura
Laura
2 jaren geleden

Lieve Marieke,

Dank voor wederom een inspirerende blog!

Ik ben enorm blij te lezen dat je je werkboek wilt toesturen. Ivm de reisafstand zou het volgen van een workshop op locatie erg vermoeiend voor me zijn. Op deze manier kan ik toch met jouw informatie aan de slag.

Ik kijk er al naar uit!

Hartelijke groeten en een fijn weekend gewenst,

Laura

Karin Roffel
Karin Roffel
2 jaren geleden

Hoi Marieke,

ik lees met veel plezier jouw blogs en heb wel belang bij het werkboek. Momenteel kom ik er niet aan toe om met de oefeningen aan de slag te gaan (samenwonen/regelen/verhuizen). Als ik gesetteld ben komt dat wel weer.

Groet Karin.

Margriet
Margriet
2 jaren geleden

Hoi Marieke, ik ben benieuwd naar je werkboek. Wil je mij deze mailen? Groetjes Margriet

LW
LW
1 jaar geleden

Hi Marieke,

Je hebt mijn interesse gewekt. Ik ontvang graag je werkboek.

Groeten LW

Géke
Géke
1 jaar geleden

Dag Marieke,
Ik heb met zeer veel interesse je website gelezen en ik ben zeer benieuwd naar je werkboek!
Groet,
Géke