Tip: hoe je écht vertrekt naar je verlangen

Wil je op weg naar je verlangen en merk je dat je kringetjes blijft draaien in je uitdagingen en voelt je verlangen verder weg dan ooit? Herken je je in gevoelens van frustratie, tekortschieten, jaloezie op het punt waar je nu staat?

Een van mijn meest belangrijke tips heeft te maken met je gevoel over de plek waar je nu staat in je leven. Je vertrekpunt.

Het is zo belangrijk om even stil te staan en te kijken naar wat er is (en uiteindelijk kracht te putten als je stil staat, dat ook :-))

In deze blog deel ik een hele belangrijke vertrek-tip met jou:

Als dat wat je achter je wilt laten dominant is, dan ga je niet echt weg.  
Als dat waar je naartoe wilt dominant is, dan vertrek je.  
Abraham Hicks

Waar wil jij naartoe bewegen?

Het is een belangrijke vraag. Waar wil je naartoe? Waar verlang je naar? Dat kan zijn ‘een fijne baan’, ‘meer inkomen’ of ‘nieuwe toffe klanten’ of ‘een liefdespartner’ of ‘welzijn’ of ‘een gezonder lichaam’, ‘fijnere werk-privé balans’ etc. Zo heeft ieder een persoonlijk verlangen op dit moment.

Wat is je startpunt?

Waar we vaak minder bij stil staan is het startpunt. Het startpunt van waar je vertrekt is heel vaak vanuit ‘het ontbreken van je wens’. Dus je hebt nu bijvoorbeeld te maken met gezondheidsproblemen of je zit niet lekker in je vel op je werk, nieuwe klanten aantrekken blijkt lastig, je bent al langer single dan je zou willen.

Het is belangrijk om stil te staan bij de emotie die je voelt óver deze situatie. Voel je frustratie, ben je boos, ervaar je machteloosheid? Dit komt veel voor, is absoluut menselijk en het is helemaal oké. En… het is belangrijk om dit helder te hebben als je echt naar je verlangen toe wilt.

Wat je aandacht geeft groeit

In mijn werk als coach werk ik o.a. met emoties en met de frequenties van deze emoties. Je ervaart ongetwijfeld zelf in je leven dat een emotie als vreugde lichter en hoger voelt dan de emotie verdriet. Fysiek kun je zien dat iemand z’n schouders laat hangen wanneer er langere tijd een lage emotie de boventoon voert. En dat is oké, het is nu eenmaal hoe het werkt.

En wellicht ben je bekend met het principe ‘wat je aandacht geeft groeit’. Waar je je op focust, daar trek je meer van aan. Dus hoe meer ‘lagere emoties’ je ervaart, hoe meer ze op je af lijken te komen. Terwijl als je hoger in frequentie bent, bijvoorbeeld met plezier en vreugde, dat je toegang lijkt te hebben tot veel meer van die hogere emoties, zoals dankbaarheid, tevredenheid, opgewekt, ontspannen, blij.

Vertrek-emotie

Bij het schrijven van deze tekst vroeg ik me af, hoe kan ik dit nu uitleggen? Ik kreeg het woord ‘vertrek-emotie’ binnen. Dus ga met me mee in deze ????

Je gevoel over het punt waar je staat is ESSENTIEEL. Als je veel frustratie voelt over waar je staat, is dat je dominante vertrek-emotie. Je WILT in dat geval enorm graag naar je verlangen toe bewegen, maar vooral vanuit de focus ‘daar waar ik nu sta is NIET OKÉ’. Je vertrek-emotie is een lagere emotie, zoals frustratie en machteloosheid, weerstand etc. Wat trek je dan aan op het punt waar je nu staat? Meer richting je verlangen of juist meer richting waar je vandaan wilt?

Ligt je focus op het vertrekpunt en alles waarvan je wilt WEG bewegen?
Dan is dit punt dominant. Het gevolg? Je vertrekt niet écht. 

Een stap zetten: focus en acceptatie

De belangrijkste stap in de reis naar je verlangen bestaat uit deze twee punten:

1. Wees je bewust van je focus nu je bij je vertrekpunt staat. Wil je weg van iets dat ongewenst is of beweeg je naar iets wat je wenst? Het is een subtiel verschil, maar een héél belangrijk verschil!

Wat je aandacht geeft, groeit. Dus blijf je je omwentelen in je frustratie dan blijf je poeren op de vierkante centimeter om uit te vinden hoe het nou toch komt dat je al zo lang x mist of last van y hebt en waarom z maar niet lijkt te lukken (en bij anderen wel) … dan ligt je focus vooral op het vertrekpunt en alles waarvan je wilt WEG bewegen. Je maakt daarmee dit punt dominant. Met als gevolg: je vertrekt niet.

en

2: Accepteer dat waar je nu staat oké is. Dat roept misschien bij jou direct weerstand op. Want je hele hoofd kan protesteren: WAT ER NU IS WIL IK HELEMAAL NIET! En dat is logisch, dat je het zo ervaart. Je bent waarschijnlijk enorm gewend om alles te labelen met ‘goed’ en ‘fout’. Dus ook het punt waar je nu staat. En het ontbreken van iets, label je als ‘niet goed’. Hier komt ook vaak het vergelijken om de hoek. Het kijken naar anderen. Hun positie labelen als goed en je eigen positie is minder goed of gewoon eerlijk: enorm fout. Er gaat iets mis, jij doet iets niet goed, het moet beter kunnen, jij moet beter kunnen, dit wil je niet, waarom overkomt jou dit, je doet zo hard je best en het helpt niet etc.

Focus: van onbewust naar bewust

Herken je je in dit verhaal? Dat je, wat je achter je wilt laten, onbewust dominanter maakt dan je verlangen? Voel je op je vertrekpunt onrust, ontevredenheid, frustratie, machteloosheid, onrechtvaardigheid, slachtofferschap etc?

Sta dan eens bij deze emotie stil. Wees je bewust van hoe je je voelt over het punt waar je nu staat. Ook als deze emotie een minder fijne is. Alle emoties vertellen je iets. Waar voel je het in je lijf? Welke gedachtes zitten erachter? Bewustwording is daarom altijd de eerste stap. Als coach ondersteun ik je daar bij.

Aanvaarding en acceptatie

De emoties aanvaarding en acceptatie staan hoog op de emotieladders Verdriet en Schaamte/Schuld (uit: De emotie encyclopedie van Vera Helleman). En hoog op de ladder betekent dat deze emotie op een hogere frequentie zit. En dat voelt lichter.

Een lichter leven begint bij ‘er oké mee zijn’, een blanco en oordeelvrije positie innemen over je nu-moment. Acceptatie is niet iets dat je kunt doen. Acceptatie kun je alleen maar niet-doen. Niet meer vechten. Ga het aan. Volg je pad. Dan ontstaat er ook meer ruimte voor waardering en dankbaarheid. Daar heb ik eerder al een blog over geschreven: Verlang naar wat je hebt.

In acceptatie zijn er geen oordelen.
Vanuit een blanco midden treed je het leven en de mensen tegemoet.

Vera Helleman

Omhoog de ladder op

Het is enorm belangrijk dat je een stap zet, omhoog de emotieladder op. Juist als het gaat om je vertrek-emotie. Als je daar nu een zware lagere emotie bij voelt, zoals frustratie en machteloosheid, beweeg dan een stukje de ladder op. Eerst maar eens richting meer ‘neutraal’. Wees er oké mee. Zonder oordeel. Daar waar je nu staat is het oké. Het ruikt misschien niet naar bloemetjes, maar het draagt bij aan jouw persoonlijke groei. Het is oké. Jij bent oké.
Vanaf de emotie frustratie kun je bijvoorbeeld een stapje maken omhoog naar meer verbinding met emoties als moed en kracht. Moed en kracht zijn prachtige emoties als basis voor de weg naar jouw verlangen. Dit is een heel mooi onderdeel van de diamant-coaching die ik aanbied. Bewust verbinden met emoties die passen bij jou als diamant.

Is dit nieuw voor je?

Ik kan me goed voorstellen dat dit nieuw voor je is. Misschien focus je je al langer op waar je graag naartoe wilt, maar heb je nooit stil gestaan bij het punt waar je nu staat en je gedachten en emoties daarbij.

Een lichter leven is niet iets wat je bereikt als je bij x bent of als je verlangen y in the pocket hebt. Nee, een lichter leven is direct, vandaag, al mogelijk. Welke uitdaging ook op je bord ligt en welk verlangen je ook hebt en welke er ook onbereikbaar voelt.

Samen verkennen

Wil je verkennen op welke manier jouw leven lichter kan? Merk je dat je bijvoorbeeld kringetjes blijft draaien in je uitdagingen en voelt je verlangen verder weg dan ooit?

Herken je je in gevoelens van frustratie, tekortschieten, jaloezie op het punt waar je nu staat? Wil je juist verbinding maken met acceptatie, moed en kracht?
Neem contact met mij op om de opties te bespreken.

Neem actie vanuit je zielsverlangen

Lieve schitterende vrouw, kies voor jezelf en een leven waarin je elke dag handelt vanuit waar je ziel naar verlangt. Wees je bewust van je vertrek-emotie en zet stappen die nodig zijn voor jouw Lichter Leven.

Ik loop met alle liefde een eindje met je mee.

Liefs,
Marieke

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x