Verlos jezelf van de WAAROM-vraag

Waarom overkomt mij dit? Waarom is dit zo moeilijk? Waarom hoort niemand mij? Waarom ziet niemand écht waar ik doorheen ga? Waarom moest ik stoppen met activiteiten waar ik zoveel plezier aan beleefde? Waarom moet ik telkens opnieuw zo strijden. Waarom…?

Vragen
Het zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen als je in je leven te maken hebt gekregen met een chronische aandoening. Je wilt een verklaring. Dat is heel begrijpelijk, want de situatie waar je in zit voelt zo pijnlijk. En ons brein is getraind om aan de slag te gaan met nadenken, want daar is het brein heel goed in.

Gevolgen
Die waarom-vragen leiden tot piekeren want het gevolg van dit soort vragen is dat je in een kringetje blijft ronddraaien. Steeds rond de situatie waar je in zit en het gevoel dat je ervaart. Dit kringetje leidt je omlaag alsof je op een wenteltrap omlaag loopt. Niet alleen levert dit je een rotgevoel op maar het zorgt er ook voor dat je steeds verder bij je verlangens vandaan loopt.

Als je zo jezelf al een tijdje hebt gepijnigd met deze vragen, is het risico groot dat je uiteindelijk vast komt te zitten. Bovendien heb je dan weer een nieuwe waarom-vraag die je jezelf stelt: Waarom ben ik zo vastgelopen? Waarom kom ik nooit bij wat ik werkelijk wil en naar verlang?

Verlangens
Focus je, terwijl je dit leest, een moment op je verlangens. Wat zou je over bijvoorbeeld 6 of 12 maanden graag willen bereiken? Hoewel dat nu kan voelen als onbereikbaar, is het echt krachtig om je verlangens duidelijk te hebben en daar naartoe te bewegen. Geef aandacht aan wat je echt zou willen.

Ik geef je een paar voorbeelden van wat andere vrouwen zoal verlangen:
– meer in balans komen
– beter voor mezelf zorgen
– leren vaker nee te zeggen
– schuldgevoelens loslaten
– het leven écht aangaan
– accepteren wat niet meer lukt
– meer leuke dingen doen
– opleiding volgen/afronden
– vrijwilligerswerk gaan doen
– weer een keer paardrijden
– zelfstandig in de auto rijden.

Naar boven
Stel je eens voor dat je op het punt waar je nu staat, even stil blijft staan. Op de traptrede die je stap voor stap naar beneden liet lopen. Neem een moment de tijd en kijk om je heen.

Adem in en uit. Kijk naar je voeten en kijk dan omhoog. De traptrede waar je nu op staat is een keuzemoment. Zowel naar beneden als naar boven is 1 stap.

De keuze
Op dit moment kun jij een keuze maken. Je kijkt naar beneden: je waarom-vragen leiden je stap voor stap naar beneden. Je kijkt omhoog. Welke vraag past erbij om een stap omhoog te zetten?

Je kunt kiezen om in plaats van de waarom-vraag een andere vraag aan jezelf te stellen. Die vraag is: “Wat nu?”. Dit is dé vraag die jou weer in beweging brengt. Om jou die stap omhoog te laten zetten.

Nieuwe vraag
Door jezelf steeds af te vragen ‘waarom’, zet je je energie vast. Antwoorden op dit type vraag, komen vaker door inzicht en dat is niet iets wat je kunt afdwingen. Inzichten groeien en dat vraagt tijd. Veel waarom-vragen zijn helemaal niet te beantwoorden. Dus zonde om je kostbare energie daaraan te besteden.

In beweging
Door jezelf af te vragen ‘wat nu’, gaat je energie weer stromen. Deze nieuwe vraag geeft je ruimte om te kijken naar de toekomst. Je blik begint zich te focussen op een weg naar boven. Bovendien gaat je brein ook over deze vraag nadenken. En dat is handig omdat dit een vraag is die vraagt om oplossingen. Daar is ons brein goed in! Vooral als je jezelf de juiste vragen stelt, leidt dit tot beweging richting jouw verlangens. Hierdoor kun je weer in actie komen. Stap voor stap omhoog richting jouw verlangens.

De vraag aan jou is:
Welke vraag ga jij jezelf stellen? Richt jij jouw blik omlaag met ‘waarom?’ of richt jij jouw blik omhoog met ‘wat nu’?

Hulp
Ik raad je aan de steun en hulp van anderen te vragen. Vertel hoe het met je gaat en waar je tegenaan loopt. Bij voorkeur aan iemand die je begrijpt en die jou kan steunen en helpen.

En het kan juist ook zo fijn zijn om een buitenstaander om hulp te vragen. Ik wil die persoon graag voor jou zijn. Ik weet tenslotte maar al te goed hoe fijn het is je gesteund te voelen door anderen. Ik weet ook wat het is om hulp te ontvangen en te geven bij ‘wat nu’ vragen.

Informeer gerust naar de Diamant coaching die ik aanbied.

Vandaag is het de perfecte dag daarvoor.

Lieve groet,
Marieke

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Kit
Kit
3 jaren geleden

Mooi blog Marieke. Vooral het stilstaan en het naar beneden kijken of het naar boven kijken vond ik pakkend. Ik vond de: wat nu? vaak moeilijk om te beantwoorden en had veel aan mensen die uit vertrouwen hun vertrouwen in mij uitspraken en me geruststelde dat trede voor trede beste weg is. Jouw cliënten zijn bij jouw op de beste plek ????

Marielle
3 jaren geleden

Ik vind je trap een mooie en behulpzame metafoor. Met de waarom vraag doe je steeds weer een stapje naar beneden eigenlijk. Zo lees ik het. Met de wat nu vraag kijk je omhoog.

Fijn Marieke dat je met je eigen waardevolle lessen zoveel voor je lezers kan beteken.

Simone
Simone
3 jaren geleden

Nogmaals Marieke, ben ik onder de indruk hoe jij de juiste snaar weet te raken, mooi!
Wat boffen de mensen die jou kunnen ontmoeten.

Marc
3 jaren geleden

Mooie inzichten en voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt. Eye-opener, hoe je in beweging blijft met de vraag ‘wat nu’ en jezelf dus niet afsluit.